• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Historiaa
  • Suunnitelmat
  • Osallistu ja auta
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Historiaa
  • Suunnitelmat
  • Osallistu ja auta
Ajankohtaista operaatio täktominlahdesta
Uusi kosteikko rakennetaan lentokentän pohjoispuolelle, Hangon kaupungin maille. Sen kautta kulkee ojitetulta suolta ja mm. golf-kentältä tulevat valumavedet. Uudesta kosteikosta tulee laaja ja matala, suomainen alue. Pyrimme hidastamaan virtausta edelleen niin, että sokkeloinen ja runsaskasvustoinen kosteikko suodattaa ongelmaisia, humuspitoisia vesiä mahdollisimman hyvin. 

Suurin tukija, noin 35 000 euron hankkeessa on Ålandsbanken, joka myönsi hankkeelle 20 000 euroa. Myös WWF Suomi on mukana hankkeessa lähinnä asiantuntijana.
​

Kosteikko 2, tukijat:
Ålandsbanken Oy
WWF Finland
Hangon kaupunki
Hangon matkailutoimisto
Hangon Rotarit
Breidablick -säätiö
Täktom Samfällighet
Hangon Satama Oy
Forcit Oy
Viskoteepak Oy
Mikael Winberg
Maarakennus Lönnqvist Oy
Hangon lukio ja yläaste
Hangö Gymnasium
Hangon Ympäristöyhdistys ry
 
Vaihe 2, lahden kunnostus
Täktominlahteen on valunut vuosikymmeniä haitallisia ravinteita, humusta ja turvetta. Sen pohjassa oleva ravinnevarasto ruokkii vesikasvustoa, joka on vallannut hiekkapohjaa niin, ettei monin paikoin enää mahdu uimaan. Veden virtaus on estynyt ja kalojenkin on melko mahdotonta liikkua liian tiheässä viidakossa. Tähkä-ärviä –niminen vesikasvi muodostaa läpitunkemattomia viidakkoja ja on tukahduttanut muun kasvuston.
 
Viidakon niitto
Haimme 2016 syksyllä ELY-keskuksen vesistönkunnostusrahaa ja saimme 40%:n osuuden kolmivuotiseen hankkeeseen ja toteutimme ensi kertaa niitto-operaation. Idea on se, että pahiten kasvanut, noin 5 hehtaarin vesialueelta niitetään vesikasvusto loppukesästä läheltä pohjaa ja kasvimassa korjataan pois lahdesta. Näin poistamme joka kerta ravinteita. Toistamme tämän ainakin kolmena kesänä ja näin pohjan ravinnevarasto köyhtyy ja ehkä kasvusto myös talttuu pikku hiljaa.
 
Valitsimme niittourakoitsijaksi T:mi Koivuniemen Mehiläispesän. Kokemus ja ekologinen lähestymistapa olivat valintaperusteina. Niittokone kulkee telaketjujen ja siipirattaiden avulla ja pärjäsi kovassa tuulessa varsin hyvin. Noin 5 metriä leveä leikkuuterä saadaan laskettua noin puolentoista metrin syvyyteen ja sillä voidaan niittää myös puolimetrisessä vedessä. Niittokoneen toisessa päässä on haravanostin, jolla leikkuujäte saadaan korjattua n. 90-prosenttisesti. Loppu on käsipeliä.
 
Ensimmäinen niitto sujui mainiosti, sillä voimakas itätuuli painoi leikkuujätteen suoraan nostopaikalle. Sieltä se kuormattiin traktorin lavalle ja edelleen pellolle kompostoitumaan. Nyt rantavesissä taas vesi virtaa ja siellä mahtuu myös uimaan.
 Seuraa projektimme tapahtumia FACEBOOKISSA  >
Tue Operaatio Täktominlahtea ja auta Itämerta >
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Site powered by Weebly. Managed by Louhi Net Oy